Drukkerij Mastin homepage

Opmaken en aanleveren van drukklaar materiaal

Hoe uw drukklare bestanden aanleveren

INDIEN U ZELF UW OPMAAK VERZORGT, IS HET BELANGRIJK UW BESTANDEN OP EEN JUISTE MANIER AAN TE LEVEREN. WIJ GEVEN U GRAAG ENKELE TIPS OM DE VERWERKINGSTIJD EN -KOSTEN VOOR DE DRUKVOORBEREIDING TOT EEN MINIMUM TE BEPERKEN.


BESTANDEN AANLEVEREN:

Wij hebben een voorkeur voor het aanleveren van een hoog resolutie PDF-bestand.
Ook met InDesign-, Illustrator- of Photoshop bestanden kan u bij ons terecht.
Opgelet, Photoshop is een fotobewerkingsprogramma. Ideaal voor het aanleveren van beeldmateriaal maar alle teksten worden hierin gerasterd waardoor ze minder zuiver kunnen lijken. Vooral bij kleine lettertypes kan dit een probleem geven.
Vergeet niet bij het gebruik van InDesign en Illustrator de gebruikte fonts (lettertypes) en koppelingen (afbeeldingen) mee te geven.
Gebruik liefst GEEN Photopaint, Paint, PowerPoint, Word, Excel, Publisher, etc… . Als u toch wenst gebruik te maken van deze programma’s, bespreek dit dan eerst met onze prepressdienst. Het kan u en ons een hele hoop werk besparen.


DOCUMENTEN OPMAKEN:

Paginaformaat

Maak een bestand op in het eindformaat, als uw papier bv. 210 x 297 mm moet zijn zorg er dan voor dat uw document ook deze afmetingen heeft. Maak dus niet zelf paskruisen in een groter document. Als het toch nodig is zelf paskruisen te maken geef ze dan de kleur ‘registration’.

Afloop

Als uw beelden tot aan de rand van het papier komen voorzie dan 3 mm afloop. De afloop zet u buiten het documentformaat volledig rondomrond. Deze afloop wordt nadien weggesneden, zet dus zeker geen tekst in deze ruimte. Laat ook voldoende ruimte tussen de tekst en de paginarand (snijrand), een marge van minimum 5mm is aan te raden.

Beeldresolutie

Zorg ervoor dat uw illustraties zoals foto’s logo’s, kortom alle JPEG-, TIFF-formaten en dergelijke voldoende scherp zijn. De resolutie moet minstens 300 dpi zijn om een goed drukresultaat te verkrijgen. Let wel op, een lage resolutie omzetten naar 300 dpi heeft geen enkel effect. Uw illustratie zal hierdoor niet scherper worden. Wij raden dit daarom ook af, wij kunnen dan namelijk niet meer controleren of er laag-resolutie beelden in uw ontwerp aanwezig zijn.

De meeste illustraties die u downloadt van het internet hebben een (scherm)resolutie van 72 dpi en zijn daarom onbruikbaar voor drukwerk!

Quadri druk

We krijgen vaak beeldmateriaal dat nog in RGB staat. Als u files aanlevert in een modus zoals RGB of Pantone, worden deze door ons omgezet naar CMYK. Hierdoor kunnen kleurafwijkingen onstaan, bijvoorbeeld minder felle kleuren. Controleer daarom altijd uw illustraties in Photoshop en zet ze om naar CMYK.

Zet ook alle gebruikte kleurenstalen om in proces kleuren.

Druk in Pantone kleuren

Als uw logo bestaat uit één of meerdere Pantone-kleuren, zorg er dan voor dat u deze kleuren als steunkleuren aanmaakt. Duidt liefst de juiste Pantone-kleur aan om misverstanden te vermijden


Lever indien mogelijk een print aan op papier, zodat wij kunnen zien of dat wat wij op het scherm hebben ook is wat u bedoelt.

Drukkerij Mastin
Maghermanlaan 70
9600 Ronse
T 055 21 17 70
info@mastin.be

maandag 13.30 - 18.00
dinsdag 13.30 - 18.00
woensdag 13.30 - 18.00
donderdag 13.30 - 18.00
vrijdag 13.30 - 17.30
zaterdag 9.00 - 12.30 & 13.00 - 17.00*

* zaterdag gesloten om 12.00 in juli en augustus

Voor digitaal drukken: Olivier Dewolf
Voor drukken en afwerking: Christophe Dewolf
Voor administratie & boekhouding: Viviane Mastin

Volg drukkerij & copycenter Mastin op Facebook